Advies bij het kopen van een kitten:

CatteryOnline kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de situatie waaronder de dieren zich een fokker zitten. Wel kunnen wij u ter hulp zijn met een aantal aandachtspunten welke u hieronder terug kunt vinden. Heeft u voor ons aanvullingen hierop zijn deze uiteraard van harte welkom en zullen wij bekijken of we ze kunnen toevoegen.

* Besluit u tot het aankopen van een bepaald ras wint u dan altijd eerst informatie in. Hiervoor kunt terecht bij de diverse Rasclubs, Verenigingen of Cattery's. Vraag hierbij naar karakter eigenschappen, huisvestiging en andere ras aanverwante zaken.

* Neemt u altijd een kijkje vooraf bij de Cattery alvorens u besluit daar een kitten te kopen. Zo ziet u hoe de katten leven, leert u de fokker kennen en zijn/haar doelstelling. Ook krijgt u zo een beter beeld over het betreffende ras. Ga bij deze eerste afspraak het liefst zonder uw kinderen heen. Mocht u dan besluiten dat het ras niets voor u is, is de teleurstelling voor het kind niet al te groot en heeft u zelf alle bepalingen in de hand en alle aandacht om alles rustig met een fokker door te nemen.

* Zijn er testen voor een ras benodigd op het gebied van gezondheid van het ras vraag dan inzage in de testresultaten. Niet alles kan voorkomen worden, maar per ras zijn er door middel van testen wel zaken uit te sluiten.

* Maak altijd vooraf goede afspraken mbt het kopen van een kitten/kat. Een verkoopovereenkomst is prima en zeer gebruikelijk (binnen kort volgen er voorbeelden op onze site). Let erop dat de overeenkomst wel reëel blijft en niet enkel in het belang van een fokker is opgesteld. Zowel de koper als fokker hebben tenslotten beide rechten alsmede verantwoordelijkheden.

* Let erop dat een fokker openheid van zaken geeft. voorbeeld: Een traanoogje hoeft geen probleem te zijn, zolang er maar duidelijk aangegeven wordt wat de (mogelijke) oorzaak is. Hoe de fokker het behandeld (heeft), en hoe er verder mee om te gaan. Dit alles in het belang van het betreffende dier.

* Ga niet over 1 nacht ijs, maar kijk rustig ( en bij voorkeur op verschillende dagen!) bij verschillende fokkers.

* Neem nooit een kitten mee uit medelijden, want als een kitten bij een fokker niet goed zit dan is een verkocht kitten enkel een lege plaats voor een volgend kitten. Is het echt niet aanvaardbaar en is door de huisvesting de gezondheid en veiligheid van de dieren in het geding, meldt het dan bij een fokvereniging of de dierenbescherming. Zij zijn tenslotte de aangewezen partij om een onderzoek in te stellen. Mocht er over een fokker te veel klachten binnen komen dan kan een fokvereniging de betreffende fokker royeren.

* Op veel (veiling) site's worden dieren tegen lagere prijzen aangeboden. Vaak gaan deze dieren weg:
        - zonder volledig of zelfs helemaal niet ingeënt te zijn
        - op te jonge leeftijd waardoor ze een belangrijk deel van de opvoeding missen
        - zonder stamboom waardoor u niet weet of de afstamming goed opgebouwd is (of er niet teveel inteelt in zit)
        - worden de voor een bepaald ras gebruikelijke testen niet uitgevoerd, waardoor (mogelijke) afwijkingen onopgemerkt blijven met alle gevolgen van dien
        - zonder dat u een eigendomscertificaat ontvangt waarmee uw eigendom vastgelegd wordt. Soms wordt hier misbruik van gemaakt.
        - zonder dat u als koper garantie heeft
        - zonder dat de raszuiverheid vast staat en u het risico loopt om een kruising raskat met huiskat of kruising tussen 2 verschillende rassen mee neemt.

* U kunt altijd een bedenktijd (optie) afspreken. U kunt dan op uw gemak thuis alles nog eens naast elkaar zetten en een nieuwe afspraak maken voor een 2de bezoek (eventueel dan met kinderen erbij). Mocht u alsnog besluiten het niet te doen kunt u dit alsnog bij de fokker aangeven en bent u vrij om verder te kijken. Zo voorkomt u impuls aankopen.

* Een raskitten mag pas na 13 weken bij de moeder weg. Die tijd heeft een kitten echt nodig om alles van zijn moeder geleerd te krijgen, waarbij de belangrijkste periode is tussen de 8 en de 13 weken. Die tijd heeft een kitten echt nodig om onafhankelijk te worden van de moederpoes.De periode tussen 8 en 13 weken is een heel belangrijke leertijd voor kittens! Als het goed is is uw kitten dan volledig ingeënt en volledig ontwormd (bespreek met de fokker hoe deze dat aanpakt en hoe vaak). Tevens zijn de stambomen en eigendomscertificaten (indien tijdig aangevraagd bij de fokvereniging) binnen waardoor u deze ook meteen mee kunt krijgen en in kunt vullen (eigendomscertificaat).

* Katten dienen de ruimte te hebben en niet op te groeien in kleine aparte kamers/kooien. Gebeurt dit wel heeft u alle kans dat uw kitten daardoor getraumatiseerd is. Mogelijk kan dat gedragsproblemen opleveren.

* Bespreek vooraf de aankoopprijs van uw kitten zodat u nooit voor verrassingen komt te staan en laat deze in een overeenkomst vastlegen. Prijzen zullen bij een fokker welke op ras aanverwante zaken test, stambomen levert, chipt, inent, ontvlooit etc. hoger liggen dan bij een verkoper welke niet test. U heeft dan ook meer zekerheid dat u een gezond kitten in huis krijgt. Er is uiteraard altijd een mogelijkheid dat er iets optreed wat bij de fokker niet bekend was, maar de kans daarop verkleind u wel door met een goede fokker in zee te gaan.

* Wilt u gaan fokken met uw kitten bespreek dit dan vooraf voordat u het kitten aankoopt. Soms kan het voorkomen bij ras aanverwante ziekten of afwijkingen het beter is om niet met een kitten te fokken. Zo'n kitten kitten kan dan gewoon oud worden. Later in combinatie met een partner met dezelfde afwijkende factor kunnen er dan mogelijk gebreken ontstaan met alle gevolgen van dien (drager*drager=kans op leiders). Tevens behouden sommige fokkers zich voor de lijn zo minimaal mogelijk te gebruiken om een zo breed mogelijke lijn opbouw binnen het ras te creëren en staan deze ook niet altijd toe dat er met een kitten gefokt wordt.

* Wij kunnen geen enkele richtlijn voor een prijs geven. De gemiddelde aankoopprijs wisselt dan ook sterk per ras en per fokker. Prijsverschillen kunnen mede ontstaan door entingen, testen, dierenartskosten, voedingspatroon, etc.